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Crépes e galettes : qhi qe n-i a den les orceûs ?

Vetes-ti putôt qheuru su la galette o de la saocisse ou ben su la beûre sucr ? Complléte ou ben chicolat chantilly ? Chaot pâs qheules menieres de crépes ou de galettes qe v’eméz, ilë v’aréz tous les segrets de l’apigot embllematiqe de notr belle Bertègn ! E, permier, bone Chandelou a tertout !

Ét un petit morcè d’anme de la Bertègn qe le monde engoulent a châqe boucherée… O du sucr ou ben o du së, les crépes e galettes ont pâssë, petit a la fai, simboles de la Bertègn e se sont erivées diq’a nous sans qe lous lôz n’en seraet de pire.

La crépe, le monde n’en manjent depés la pre-istouere, ét a dire long avant le pain ! Du temp-la, ‘la taet un mélayâ de bllaterie enfroui o de l’iao o qhi qe le monde fezaent ene meniere de gueriao qe n’en mettaet a qhere su ene roche chaode.

Ét rendû ao 13e siecl qe la qhulture du bllë nair part a crétr en Urope. Ao më-âje, stu-ci taet putôt manjë a la mane, soupë den la potée ou den l’iao.

Ét ao 18e siecl q’il ét contance pour la permiere fai en Bertègn de la permiere vra recepe de la galette : “le pâtë de Becherè” qe ‘la q’a nom. Ét ene pllatée de deûz galettes beûrées o ene eu mirouer par-su.

Den le bout du 19e siecl, ét la galette o de la saocisse, qe le monde qeneûssent ben par céz nous, q’ét a s’eriver !

Crépe ou galette ? ‘la q’ét core pouint parai entr Haote e Bâsse-Bertègn

En Haote-Bertègn, le monde dizent “galette” cant q’ét de la fllou de blë nair q’ét den l’orceu e “crépe” cant q’ét de la fllou de fourment pour les recepes sucrées.

En Bâsse-Bertègn, le monde dizent “crépe salée” ou ben “crépe de bllë naïr” cant qe de la fllou de bllë nair ét mucée den la bace. Les “crépes sucrées” ou “crépes de fourment” sont, tant q’a yelles, fétes o de la fllou de fourment.

La vra recepe des crépes

Pour 30 crépes de greûs :

  • 3-4 eûs
  • 150gr de sucr semoule
  • 7.5gr de së
  • 500gr de fllou de fourment
  • 25gr de beûre salë (invencion de mettr du beûre sans së tout come !)
  • 1 litr de lèt

Vous pouéz mettr ene guechtée de rhum, de biere ou de gouti de vanille d’otout

1. Mélayéz les eûs o le sucr

2. Dede ‘la, verséz la fllou, pés le së sans deméler de trop pés mettéz le beûre fondu en pus.

3. Verséz l’aotr maitië de lèt

Vaila l’afére féte ! De cai q’ét ben d’amain o la recepe-la ét qe n-i a pouint afére de lésser la bace a repoz. V’éz qe de prindr votr pus belle paele e de fére saoter vôs crépes avant qe de les manjer (o du caramè ao beûre salë come de just e de ben entendu !)

Mézë qe v’en savéz hardi su l’istouere des crépes e galettes, c’ét d’aprouver votr livè su la fine licherie bertone !

POUINT DE CRÉPE/GALETTE SANS BLLË NAIR

Acoutéz de retour la cartè 1 de notr podevâil Demë-së su le bllë nair !


La crépe ét-ti orinée de Bertègn ?

La reponse ét den le dârain limerot de notr gazette le B !

Aloure, qhi qe v’en sonjéz-ti ?

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